top of page

Red ons, Joost!

Het is hemeltergend dat de overzichtstentoonstelling van 50 jaar tekenaar, ontwerper en alleskunner Joost Swarte niet in Haarlem, maar in Rotterdam te zien is. Niet dat de Kunsthal een onaardige locatie is, zeker niet. Maar Haarlems beroemdste ontwerper verdient het om in zijn eigen stad met alle egards onthaald te worden.

Het gebrek aan Haarlemse waardering wordt wellicht veroorzaakt doordat Joost eigenlijk een wereldburger is, die zijn handen niet omdraait voor een tekening in het tijdschrift New Yorker. Op naar de Kunsthal dan maar, voor de tentoonstelling ‘Joost Swarte Overal’. Naast tientallen tekeningen, boekomslagen, lp-hoezen en etiketten, is er ook keramiek en glas-in-loodramen te bewonderen. Voor degenen die al langer het werk van Joost kennen zijn de tekeningen van het stripfiguurtje Jopo de Pojo een feest van herkenning. Maar ook het recente werk is niet te versmaden.


Een Joost-Swartewoning Joost heeft Haarlem al zoveel moois geschonken. De Toneelschuur bijvoorbeeld, van buiten en binnen grensverleggend mooi en actueel. Of de koffiekopjes met de ineengestrengelde armen, die aan pasgetrouwde stelletjes worden overhandigd. En vanaf 2023 kun je wonen in een heuse Joost Swartewoning, in de Vierhoek aan de Tempeliersstraat-Raamsingel in Haarlem, want voor het ontwerp van het bouwplan zijn Joost Swarte en architect Hans van Eeden gevraagd.


Verlos ons van de lompe lege pukkel Tja, dan is het wat schameltjes dat alleen stripwinkel Jopo de Pojo in de Kleine Houtstraat Joost op waarde weet te schatten. Maar we kunnen het nog goed maken. De opheffingsuitverkoop van Hudson Bay duurt tot 31 december. Er wordt al maanden gebakkeleid over de bestemming van het pand, want na V&D en Hudson Bay is er geen winkelier meer die erin durft te stappen. Haal ons uit de impasse, Joost! Scherp het kroonpennetje en ontwerp voor ons een culturele hotspot met woningen, ateliers en/of een podium. Verlos ons van de lege lompe pukkel op het Verwulft en stuw Haarlem weer op in de vaart der volkeren. Als dank noemen wij het pand voortaan het Swarte Huis. Deal?


Comments


bottom of page