top of page

Een beeldige vrouw

Godfried Bomans, Samuel Ampzing, Hendrik Lorentz en Louis Ferron verschillen als dag en nacht en tóch hebben ze een ding gemeen: ze zijn levensecht vereeuwigd in brons of steen. Frans Hals observeert ons vanaf zijn sokkel in het Florapark, Samuel Ampzing heeft een binnenpretje in brons naast de Bavo en Bomans leest een boek in de Wijngaardtuin. De heren zijn goed herkenbaar, alsof ze zojuist zijn weggelopen uit hun atelier of werkkamer.

Vergelijk dat eens met de bekendste beelden van Haarlemse vrouwen, zoals. Kenau en de vrouwen bij de Amsterdamse poort en het beeld Vrouw in het Verzet van Truus Oversteegen in het Kenaupark. Prachtige beelden. Sterke vrouwen. Zeker. Maar levensecht? Nee dat niet. Het zijn eerder symbolen van dapperheid en verzet dan een realistische weergave van een echte vrouw.


Wij zijn er nog niet Op het gebied van gelijkheid tussen mannen en vrouwen hebben we een lange weg afgelegd, maar we zijn er nog niet. De groei en bloei van onze stad is mede te danken aan de stoere, sterke Haarlemse vrouwen met doorzettingsvermogen, slimheid en talent. Vrouwen die hun sporen verdiend hebben, vrouwen die wat mij betreft op een voetstuk horen te staan. Maar hedendaagse vrouwen zijn nu nog onzichtbaar in het Haarlemse straatbeeld. Hoogste tijd voor verandering!


Internationale vrouwendag

8 maart is het weer Internationale Vrouwendag, de dag waarop we ons uitspreken omdat ongelijkheid nooit vanzelfsprekend mag blijven. Een herkenbaar standbeeld van een sterke, stoere vrouw biedt herkenning, inspiratie en daagt uit om het beste uit jezelf te halen.  Een boodschap om te koesteren. Daarom een paar suggesties: plaats een beeld van de pionier Cobi Schreijer langs het Spaarne. Zij bracht leven en muziek in de Haarlemse Waag. Waarom staat er geen standbeeld van de markante burgermeester Elisabeth Schmitz, met een sigaartje op het binnenplein van het stadhuis?  Ze schopte het nota bene tot minister.  Nicolien Mizee brak door met het boek Moord op de Moestuin. Tevergeefs zoek ik naar een beeld van haar bij het volkstuincomplex. Yvonne van Gennip schaatste 3 gouden medailles bij elkaar. Een foto van onze ijskoningin hangt wel aan de buitenkant van sportcomplex Pim Mulier, maar een standbeeld? Nergens te vinden.


Er komt plaats voor een beeld op de Grote Markt

Ik heb een idee. Binnenkort wordt het veelbesproken beeld de Zonnevechter na jaren van discussie verplaatst naar een andere locatie.  Er komt dus een mooie, eervolle en zichtbare plek vrij. Zullen dat plekje dan reserveren voor een standbeeld van een Haarlemse stoere vrouw? Eindelijk rechtvaardigheid!


illustratie Peggy Woudsma

bottom of page