top of page

Rauw leed in de Gang

Het is zo’n zondagochtend waarop alles samenvalt, stille straten, blauwe lucht en voorbijgangers die zich losjes voortbewegen alsof niet het doel maar ook de reis aangenaam mag zijn.


tekening fotogalerij de Gang
Fotogalerij De Gang - illustratie Peggy Woudsma

Ik wandel over de Wagenweg als ik word ingehaald door een meisje van ongeveer 11 jaar samen met haar moeder op de fiets. Beiden hetzelfde hoogblonde haar, het meisje heeft een paardenstaart, de moeder heeft een kapsel dat nonchalant lijkt maar in werkelijkheid een staaltje kappersknipkunst verraadt. In het voorbijgaan hoor ik de moeder tips geven over hoe ze straks deze route zal fietsen op weg naar het Sancta Maria.


Op de achtergrond klinkt geroezemoes Even verderop zwenk ik af naar de Haarlemmerhout, waar al vroeg een drukte van

belang heerst. Hardlopers, hondenbaasjes en veel wandelaars, sommigen al op leeftijd, andere weer wat jonger, maar iedereen geniet onbezorgd van deze frisse winterochtend. Met een grote bocht door de Hout kom ik aan bij het einddoel van vandaag, de fototentoonstelling Zilveren Camera naast de winkel van Jansje in de Grote Houtstraat.

Op de achtergrond klinkt het geroezemoes van de lunchroom als geruststellend gebrom bij rauw vastgelegd leed. Een hond op de achterbank van een vluchtend stel. Oudere mensen die ingezwachteld elkaar vasthouden, met een afbeelding van een vredesduif op de achtergrond. De Afghaanse Khalil, een jongen van 11 jaar, kijkt de toeschouwer onbewogen aan, een litteken is zichtbaar ter hoogte van zijn rechterheup. Hij is geopereerd; zijn nier is verkocht om meel en olie te kopen voor het gezin. Ik hoop maar dat hij fatsoenlijk verdoving en verzorging heeft ontvangen. Normaal gesproken blader ik een krant door en kijk weg bij akelige beelden. Een doodnormale menselijke reflex.


Sneakers online bestellen Deze foto’s zijn de winnaars van de Zilveren Camera uit 2022 en laten ons zien hoe anderen leven, vaak niet eens zover hier vandaan. Op een van de foto’s neemt een vrouw afscheid van haar man of zoon die naar het front in Oekraïne gaat, we zijn een man met een rugzakje met de opdruk xianun, een kleding- en schoenenmerk uit China. Ik stel me voor dat een paar weken geleden deze Oekraïner door zijn telefoon scrolde en een paar sneakers bestelde. Alle foto’s zijn zonder meer ontroerend en indrukwekkend. Mijn zondagse stemming verdiept zich tot intense dankbaarheid voor het rustige en veilige Haarlem.


De fototentoonstelling Zilveren Camera 2022 is nog tot 25 februari te zien in De Gang, Grote

Houtstraat 43 in Haarlem 

Comments


bottom of page