top of page

Groet!


verkeersbord bij de supermarkt

Het menselijke verkeer dient gereguleerd te worden, zo menen de overheidsinstanties en onze medeburgers. Een willekeurige Haarlemse straat is aangekleed met 4 of 5 borden met verboden en aanwijzingen. De overheid is de grootste leverancier van dit soort bordjes want op die manier weten we waar we mogen lopen, fietsen, autorijden, parkeren, wanneer de groenbak wordt geleegd, wanneer het markt is en nog wat van die praktische zaken die het dagelijks leven een stuk eenvoudiger maken. Nee, van mij geen kwaad woord over de borden die van overheidswege zijn geplaatst.


Zelfgemaakte bordjes Ik wil het hebben over de zelfgemaakte bordjes die voorbijgangers moeten aansporen om ander gedrag te laten zien. Ik heb het over teksten als ‘Hier geen fietsen!!!’ of ‘Scooters parkeren aan de overkant’.


De uitroeptekens en de snerpende letters laten de ergernis en frustratie van de zelfverklaarde verbodsbordenmaker zien. Wie zijn die mensen, die vinden dat anderen vermaand en opgevoed moeten worden? Het verbaast me altijd dat de toon behoorlijk dwingend en stellig is, terwijl er natuurlijk geen enkele rechtsgrond bestaat voor jouw zelfgemaakte bordje. Gelukkig zijn er ook Haarlemmers die in vriendelijke bewoordingen vragen om medewerking, zodat het evenwicht weer wat wordt hersteld. De bewoner aan de Duvenvoordestraat schroefde een bordje aan de gevel met de woorden: Groet! En daaronder ‘niet omdat het moet maar omdat het goed doet'.


Mix van gebod en verzoek Een supermarkt in Haarlem Oost maakt het helemaal bont. De chauffeurs moeten volgens de supermarktmanager verplicht links afslaan. Dat wordt duidelijk gemaakt met een indrukwekkend maar toch zelfgemaakt verkeersbord met een forse rode pijl om de rijrichting aan te duiden. Omdat ze zelf ook wel aanvoelen dat het een beetje gek is dat de grootgrutter zijn eigen verkeersregels maakt, zijn de woordjes ‘alvast bedankt’ toegevoegd. Ik ben benieuwd of er vrachtwagenchauffeurs zijn die uit dwarsigheid toch rechtsaf slaan.

Comentarios


bottom of page