top of page

De brug zonder naam

Ik hou ervan als naam en functie de perfecte combi vormen, ook bij de Haarlemse bruggen. De Houtbrug overspant het water tussen de Grote Houtstraat en het Houtplein. De Jan Gijzenbrug bevindt zich tussen beide Jan Gijzenkades. Heerlijk!


Dat er bruggen bestaan die bijvoorbeeld Manegebrug heten, terwijl er geen knol te bekennen valt, of de Kousebandbrug in een verder textielloze wijk, vind ik irritant.


Ambivalent bruggenbordjesbeleid Toen ik laatst over een naamloze brug liep, was de maat vol en trok ik op onderzoek uit waarom in deze toch meestal tot in de puntjes georganiseerde stad er bruggen zonder naam bestaan. Mijn conclusie: de gemeente voert een ambivalent bruggenbordjesbeleid. Voor de straatnaamborden is een 31-paginatellend document beschikbaar met alle voorschriften en eisen. De Haarlemse bruggen daarentegen moeten het stellen met de metalen naambordjes die er sinds mensenheugenis hangen, als ze al niet door werkzaamheden of een onverlaat zijn verdwenen. De Raambrug bij de schouwburg gaat bijvoorbeeld al jaren bordjesloos door het leven.

Weten alleen ingewijden Nieuwere bruggen hoeven sowieso niet snel te rekenen op zo’n kek naambordje. Dat het fiets-/wandelbruggetje over de Kinderhuisvest de Katoenbrug heet, weten alleen ingewijden, want hoewel de naam al in 2010 is bedacht, hangt er niets aan de reling. Dat geldt ook voor de brug over de Kloppersingel. Die heet de Rozenhagenbrug en ik weet dat omdat ik dat in de archieven van de gemeente heb ontdekt.

Graag ook een informatiebordje Een brug zonder naambordje, is dat erg? Ja! Een naamloze brug wordt niet genoemd in de toeristengidsjes en niet op Google Maps. En iedereen weet: als je op Google niet gevonden wordt, besta je eigenlijk niet. Dus gemeente Haarlem: verwen alle Haarlemse bruggen met stijlvolle naambordjes. En als je dan toch bezig bent: hang er gelijk een informatiebordje bij. In de archieven heb ik gevonden dat de Manegebrug is vernoemd naar de militaire paardenhouderij uit 1873 aan de Nieuwe Gracht. En de Kousebandbrug herinnert aan het puissant rijke familiebezit van de familie Kouseband nabij de Brouwersvaart. Opgelost! Dan kan ik voortaan rustig mijn wandeling langs en over het water vervolgen. Deze column is eerder gepubliceerd op Haarlems Bodem

bottom of page