top of page

Verhalen uit Anno Haarlem



Op een steenworp afstand van de Bavo op de Grote Markt vind je Anno Haarlem, een piepklein gratis museum naast het stadhuis. Het is bedoeld als een visitekaartje en wegwijzer voor de grotere Haarlemse musea zoals het Frans Halsmuseum en het Teylersmuseum maar Anno Haarlem is met de originele eeuwenoude tegelvloer, een collectie oude memorabilia  sowieso een bezoekje waard.  




In een filmzaaltje kun je een animatiefilm bekijken waarin je in vogelvlucht wordt meegenomen in de geschiedenis van Haarlem. Opvallend is dat het verhaal over Lautje als uitvinder van de boekdrukkunst niet in de film voorkomt.


Vrijwilligers vertellen honderduit Maar de grootste attractie van dit museum zijn toch wel de vrijwilligers. Deze keer zijn Hugo en Peter aanwezig, twee heren die met smaak en enthousiasme vertellen over de uitgestalde attributen, zoals een fikse kogel die gebruikt is tijdens het Spaanse beleg in 1573. Weet u waar de uitdrukking ‘de kogel is door de kerk’ is ontstaan? Hugo vertelt ‘er was een bijziende voorganger die tijdens de schriftlezing niet zo goed de letters in de bijbel kon onderscheiden. Hij moest zich steeds naar voren buigen om te kunnen lezen, terwijl er buiten gevochten werd. Het was dan zijn geluk, of misschien wel goddelijke voorzienigheid, dat hij  op het moment van afschieten net weer voorover boog zodat de kogel in de kerkmuur achter hem insloeg.


Er zit muziek in een bankbiljet Peter gaat verder met een ander verhaal. ‘Het is redelijk bekend dat Mozart als 8-jarig jongetje op het Muller-orgel in de Bavo heeft gespeeld. Misschien kwam die wel hier naartoe omdat hier muziekstukken gedrukt werden. Destijds een technisch geavanceerd proces, want als een muzieknootje te hoog of laag wordt afgedrukt, klinkt dat natuurlijk niet meer zoals de componist het bedoeld heeft. Maar de firma Enschedé was het wel gelukt. Een leuk detail is dat het drukken van muziekstukken uiteindelijk geleid heeft tot het drukken van bankbiljetten. De sleutel, het symbool aan het begin van een toonladder, is lastig af te drukken en dus ook moeilijk na te maken. De ontwerp van de eerste bankbiljetten was gemaakt van meerdere in elkaar gedraaide en over elkaar heen buitelende muzieksleutels.’ Dit museum geeft glans aan de Haarlemse geschiedenis, vooral door de enthousiaste vrijwilligers. Denk je dat je ook wel een sterk Haarlems verhaal kunt vertellen? Je kunt je nog aanmelden als vrijwilliger, check daarvoor de website van Anno Haarlem. Anno Haarlem | Visit Haarlem


 

Illustratie Peggy Woudsma. Dit artikel is eerder verschenen in het Haarlems Nieuwsblad van 29 mei 2024

Comments


bottom of page