top of page

Verban Lautje naar de vlakte

Sommige oplossingen zijn zo eenvoudig en briljant dat ze een breder publiek verdienen dan de facebookpagina van het wijkje waar ik woon. Ik las onlangs dat een van mijn buurtgenoten bij de gemeente Haarlem aan de bel had getrokken over de bankjes in het Kenaupark.Verbeterd uitkijkplekje Die staan nu zo opgesteld dat je uitkijkt over struikgewas. De bewoner had gevraagd of een aantal banken omgedraaid kan worden, zodat je kijkt naar het water en de bootjes in de Kinderhuissingel. En warempel, de gemeente had de schep ter hand genomen en aan het verzoek voldaan.


Ongekende mogelijkheden in het verschiet Ik sloeg onmiddellijk op hol bij de gedachte welke ongekende mogelijkheden er in het verschiet liggen. Sowieso kun je elke park opnieuw inrichten door af en toe de parkbankjes bij elkaar of juist uit elkaar te zetten. Ben je als frequent parkwandelaar uitgekeken op die vervelende buurman met die opdringerige hond? Vraag of het bankje aan de andere kant van het park geplaatst kan worden. Last van blowende tieners of schreeuwende alcoholisten? Zet de bankjes eens pontificaal midden op het grasveld.


Het beeld van Lautje niet langer op de Grote Markt? Maar daar hoeft het niet bij te blijven, er zijn meer objecten die verplaatst kunnen worden. Het beeld van Laurens Janszoon Coster op de Grote Markt bijvoorbeeld. Iedereen weet nu toch wel dat Lautje niet de boekdrukkunst heeft uitgevonden? Kan dat beeld niet beter verplaatst worden naar de Haarlemmer Hout, naar een zanderig veldje waar hij de letters heeft laten vallen, zoals de legende wil?


Frans Hals verdient een betere plek Ik stel voor om het standbeeld van Frans Hals op de Grote Markt te plaatsen. Haarlems beroemdste en meest flamboyante schilder verdient een plek met meer allure, en we verzinnen voor het Florapark – waar het beeld nu staat- wel iets anders. Als we af en toe eens een beeld op een ander plek neerzetten, worden we ook een verrassende stad voor de toeristen. ‘Oh my god’ wie staat er dit jaar op de Grote Markt? En voor ons Haarlemmers is het ook leuk, we gaan ons stadje met nieuwe ogen bekijken. Kortom, het initiatief om de bankjes in het Kenaupark om te draaien verdient navolging Ik vind dat de buurtbewoner die dit plan opperde een eigen standbeeld verdient, de plek heb ik al want volgens mij komt er binnenkort een plekje vrij op het Florapark.

Comments


bottom of page