top of page

Parel tussen de prullen

Koningsdag – toen nog Koninginnedag - betekende voor mij bier, ongare hamburgers en mensenmassa's die zich door Amsterdam slingerden. Ik ging vroeger liever 20 kilometer verderop feestvieren omdat het in Haarlem destijds een duffe bende was. Maar ik werd ouder en ontdekte dat Haarlem net zo mooi en gezellig is als de hoofdstad.Voor het betere feestvieren hoef je niet meer af te reizen naar Amsterdam. Ook niet om te winkelen want de Zijlstraat doet qua allure niet onder voor de PC Hooftstraat. Ook voor de Hollandse gevels hoef je niet naar Amsterdam. Op de Zijlstraat vanaf 82 tot nummer 100 vind je alle bekende gevels, zoals een trapgevel, een lijstgevel, een halsgevel en een klokgevel naast elkaar. Kijk maar eens omhoog als je feest gaat vieren in de binnenstad.


Parel tussen de prullen

Het hoogtepunt van Koningsdag is voor mij zonder twijfel de vrijmarkt. Lekker langs de straten en pleinen slenteren en op de kleedjes loeren, op zoek naar die ene parel tussen de prullen. Op 27 april is Haarlem een waar paradijs voor koopjesjagers en schatzoekers zoals ik. Ik verheug me alvast op de kindersnoetjes terwijl ik langs hun kleedje en kraampjes slenter. Hier een kleffe cupcake, daar een schaaltje uit 1950, het maakt niet uit, ik geniet met volle teugen van het aanbod en loop de hele vrijmarkt over met een grote glimlach op mijn gezicht.


Koningsdag vieren we samen

En ook als je niet naar de vrijmarkt gaat, is Koningsdag niet te versmaden. Geniet van de vrolijkheid en het vertier op de kermis, bij een optreden van een bandje of in de overvolle kroeg; de hele stad is jouw feestterrein. Koningsdag vieren we samen. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of wat je achtergrond is, op deze dag zijn we allemaal een grote familie. Koningsdag overbrugt tegenstellingen tussen jong en oud, armer en rijker, Haarlemmers en mensen van buiten de stad. Ik voel de saamhorigheid door mijn aderen tintelen en de glimlach wijkt niet van mijn gezicht. De belofte van zon en zorgeloosheid hangt weer in de lucht. Koningsdag is voor mij het startschot van het buitenseizoen met zijn festivals en picknicks. Vanaf vandaag wordt de kleding kleuriger, de hemel een beetje lichter en het humeur vrolijker want het is tijd om samen te genieten van het Oranje feestgewoel.


Ik wens je een fijne Koningsdag!


Copyright illustratie Peggy Woudsma

Comments


bottom of page