top of page

Oprecht verhaal wint het hart van de lezer


U haalt de veertig niet’, een recensie van de biografie van Dirk Boterblom.Eerste kennismaking met Dirk Eerst even terug naar april 2020, corona dendert door Europa en heel het dagelijkse leven staat abrupt stil. Er zwemmen weer dolfijnen door Venetië, de snelwegen zijn een oase van rust en de parken en natuurgebieden juist overvol met wandelaars. We zitten onwennig achter de laptop thuis te werken en storten ons massaal op broodbakken en moestuinieren in een onverwachte opleving van ‘eenvoudig leven’. Legpuzzels van 1000 stukjes of meer worden weer populair, om maar de grote boze buitenwereld buiten te sluiten. Ook bij mij vochten op de eettafel de laptop en een legpuzzel om mijn aandacht. Dat was niet bevorderlijk voor mijn aandachtspanne, dus ging ik op pad voor een oprolbare puzzelmat. Bij de bijna-gratis-markt in de Zijlstraat zag ik een mooi exemplaar waar helaas een haakje aan ontbrak. Ik wilde al teleurgesteld de winkel verlaten, maar de verkoper, die ik pas later herkende als Dirk Boterblom, stommelde naar achteren en kwam met een enorme hand vol haakjes terug en na wat passen en meten, kon ik het kleinood voor een heel klein bedragje meenemen.

Hoe ik Dirk beter leer kennen Mijn tweede kennismaking was via LinkedIn, waar Dirk regelmatig in korte zinnen uit de doeken doet waarom hij met de bijna-gratis-markt en de Rijwieltrust een plek biedt aan mensen die een steuntje in de rug nodig hebben bij het opbouwen van een nieuw levenspad na een periode van verslaving en/of psychische problematiek. Mijn derde kennismaking is via het kinderfietsenplan van de ANWB waarbij fietsen worden ingezameld voor kinderen die door de financiële situatie thuis niet over een fiets kunnen beschikken. Het verbaasde me inmiddels niet meer dat de Rijwieltrust van Dirk Boterblom een van de locaties is waar fietsen ingeleverd en opgeknapt worden. Ook dat is Dirk ten voeten uit. Mengeling van fascinatie en afkeer Het boek ‘U haalt de veertig niet’ gaat over de ervaringen van Dirk als verslaafde aan drank en drugs en hoe hij daarvan is hersteld. Op het eerste gezicht is het is een boek wat spot met de boekenwetten: de tekst wemelt van de uitroeptekens om het verhaal kracht bij te zetten en er wordt weinig aan de fantasie van de lezer overgelaten. De moraal van het verhaal drank en drugs maken je kapot wordt er bij de lezer ingeramd. Laten we het zo zeggen: het boek kent weinig subtiliteiten.

En toch is het een uiterst meeslepend verhaal. In korte en eenvoudige zinnen leer je een man kennen die niet schuwt om zijn mindere kanten te laten zien en hij weet met aanstekelijk enthousiasme te vertellen over zijn handel en wandel. Hij spaart zichzelf niet in de beschrijvingen van liederlijk gedrag en het fysiek ongemak wat daarmee gepaard gaat. Het afkickproces heb ik gelezen op de manier waarop omstanders een auto-ongeluk bekijken, met een mengeling van fascinatie en afkeer op hun gezicht. De reden dat dit boek een breder publiek verdient, is de oprechte boodschap die boven elke bladzijde zweeft. Dirk wil met alle macht de lezers behoeden voor de foute keuzes die hij heeft gemaakt en doet dat op zo’n authentieke wijze, dat je hem kleine onvolkomenheden in de tekst makkelijk vergeeft.

Het boek is te koop in de Bijna Gratismarkt in de Zijlstraat.

Comments


bottom of page