top of page

Ontspannen na het examen

In  het ABC-architectuurcentrum aan het Groot Heiligland is een kleine maar boeiende tentoonstelling te vinden over de Haarlemse wijk Sinnevelt. Het thema is de opbouw na de Tweede Wereldoorlog, en het fascinerend om te zien hoe gras en zand in een rap tempo verdwijnen en er woningblokken, basisscholen twee verzorgingshuizen uit de grond werden gestampt.  Wat dat betreft was de huizennood toen niet zoveel anders dan tegenwoordig.
Behalve foto’s en maquettes worden er ook interviews met buurtbewoners afgespeeld, en dat leidde tot een onverwachte maar aangename verrassing. Ik herkende een jeugdvriend, iets ouder geworden, maar nog steeds welbespraakt. Ik was destijds een jaar of zeventien, en zat in de examenklas op het Marnix. Hij was iets ouder Hij maakte net als ik deel uit van een vriendengroep van jongeren tussen 17 en 20 jaar, waarvan de meesten in de hoogste klassen van de middelbare school zaten of net waren begonnen aan hun eerste baan. Ton, de jeugdvriend op het scherm, sprak zijn lof over het wonen in deze wijk. Rustig en groen, kortom een fijne woonplek.


Met een glimlach dacht ik terug aan een interview met hem in de jaren tachtig van de vorige eeuw. De jeugdvriend vertolkte de stem van onze generatie, er is voor jongeren niets te doen in Sinnevelt! Geen buurtkroegje, niks nada! Met de term ‘burgerlijk’ vatte hij het ongenoegen samen.  Onze grootste vrees was, behalve het vallen van de atoombom, om vast te roesten en een gezapig leven te leiden, oftewel burgerlijk te worden. In dat ene woordje zat alle afkeer samengebald. Wij, de eindexamenlichting van 1978, zouden het wel eens helemaal anders gaan doen. Maar natuurlijk werd ik na verloop net zo burgerlijk als de anderen, met een relatie, kinderen en een koopwoning. En ik vind het heerlijk!


Het is opnieuw examentijd. Ik wens de lichting van 2024 veel succes toe! Je staat aan het begin van een onbekend avontuur, stap met lef en zelfvertrouwen in de trein naar jouw toekomst. Of je nu een advocaat, een wereldverbeteraar, een stukadoor of een influencer wordt: het draait allemaal om de keuzes die je maakt en de passie die je volgt. Blijf jezelf uitdagen, blijf jezelf vernieuwen want in een wereld vol mogelijkheden is er altijd ruimte om anders te zijn, om jezelf te zijn, zelfs om burgerlijk te worden. Ga ervoor, en maak van de toekomst jouw eigen meesterwerk.

 

 

コメント


bottom of page