top of page

En nu doorpakken!

Ik weet niet hoe het met u gesteld is, maar ik haast me altijd over de Grote Markt alsof de duivel me op de hielen zit. Zo’n mooi plein, waar de historie voelbaar is en generaties pasgetrouwde Haarlemmers opgetogen het stadhuis verlieten. Het doet me bijna fysiek pijn als ik zie hoe het mooiste plein van Haarlem erbij ligt. Kijk voorbij de terrasjes, de groene bomen en de dagelijkse stroom toeristen die zich vergapen aan al dat moois en dan zie je dat de Grote Markt liefde en aandacht nodig heeft.(Foto: Noord-Hollands Archief)

Laten we beginnen met de onderhandelingen tussen de familie Raiola en de gemeente over de Verweyhal op. Zolang deze nog niet zijn afgerond blijft het pand op de hoek van de Grote Markt ontoegankelijk en weinig aantrekkelijk, zoals een rotte kies in een verder toch niet zo’n schoon gebit. Een kleine ergernis is de witte tegel ter hoogte van de viskraam. In 2015 won Haarlem een prijs voor de beste markt en dat werd bekroond met feestelijke tegel. Jaar na jaar werd de afbeelding valer en nu rest er alleen een vage herinnering in het plaveisel.

Verscholen beeld Het beeld van de schrijver Harry Mulisch staat wat verscholen naast de Hoofdwacht. Een bescheiden plek voor een niet zo’n bescheiden schrijver die zich bovendien nooit erg vleiend over onze stad uitliet. Het beeld toont zijn peinzende hoofd terwijl hij nadenkt over een briljante strofe. Wist u dat er lichtjes in het achterhoofd van het beeld zijn verwerkt? Die zijn helaas al jaren stuk. 'Maak er wat moois van' Ik ben ervan overtuigd dat iedereen het beste voorheeft met de Grote Markt. Maar het debat over de Zonnevechter sleepte meer dan 15 jaar, voordat er – eerlijk is eerlijk- toch nog onverwacht het besluit viel om het beeld te verplaatsen. Hou die dadendrang vast en maak vaart met de herinrichting en het opknappen van de Grote Markt. Het lijkt wel of iedere object onder een andere afdeling valt. Alsof je willekeurig een stapel stenen, wat takken en emmer aan een bouwvakker geeft met de opdracht ‘maak er wat moois van’. De Grote Markt zou erg opknappen als iemand de regie pakt en liefdevol, consequent en daadkrachtig deze plek de eer betoont die het waard is. Een persoon die van losse elementen een samenhangend geheel kan maken, zodat we kunnen blijven genieten van het mooiste plein van Europa.


deze column is eerder verschenen in het Haarlems Nieuwsblad

Comments


bottom of page