top of page

Eigen boot eerst

Er is ophef in Haarlem. Er is altijd wel ophef over het een of het ander, over de sobere en toch feestelijke stadsverlichting, bussen door nauwe straatjes, scheve stoeptegels en fietsers die wandelaars hinderen en omgekeerd.
Meestal haal ik mijn schouders op maar dit keer raakt het bericht mij: een nieuw aangenomen amendement bij de gemeenteraadsverkiezing op 23 oktober zorgt er nu voor dat booteigenaren die niet in Haarlem wonen hun ligplaats in de stad binnen twee jaar kwijt zijn. Eigen boot eerst, is het nieuwe motto van de Haarlemse burgervaders.


Ik woon vlakbij een bescheiden watertje. Zo dichtbij dat als ik mij over het balkon buig, ik een steentje in het water zou kunnen gooien. Ik laat het wel uit mijn hoofd want de kans is groter dat ik een hondenkop raak dan het veroorzaken van een rimpeling in het water. Het gras langs het water oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op de honden en hun baasjes.


Maar goed, die ligplaatsen dus. Aan beide zijden van de Garenkokersvaart zijn er ligplaatsen voor bootjes gecreëerd voor patserbootjes en vriendelijke sloepjes. Op een warme dag is het een komen en gaan van booteigenaren die het ruime sop richting het Spaarne kiezen. Aan het einde van de zomer kwamen de auto met trailers om de boten uit het water te takelen, en passant het gras omploegend en achter te laten met brede autosporen die tot diep in het voorjaar zichtbaar zijn. Eén boot kwam er nooit van zijn plaats. Een antieke Bakdekkruizer met een blauw verweerd afdekzeil lag jaar na jaar weg te roesten in het water. Ondanks dat de boot nooit van zijn plek kwam, was er binnen wel leven te ontdekken.


Op warme zomernachten was het scheepje in gebruik bij mensen die geen vaste woonstee te hebben. Na klachten uit de buurt werd de boot weggesleept. Nog geen week later lag er nieuwe boot in het water te schitteren. De eigenaar was ongetwijfeld blij dat hij een ligplek in Haarlem heeft verworven en de Garenkokerskade was weer een stukje opgepoetst. Ik hoop maar dat de onfortuinlijke gelukszoeker een andere slaapplek heeft gevonden. De buitenstadse booteigenaar die in Haarlem vanaf 2022 een plekje wil zoeken, heeft het nakijken. Maar nog steeds heeft hij of zij het oneindig beter getroffen dan de slapers op de verroeste boot in de Garenkokerskade. Deze column is eerder gepubliceerd op Haerlems Bodem

Comments


bottom of page