top of page

Eerst luisteren, dan praten

Ik maak elke week een ommetje met mijn zoon en meestal ben ik dan aan woord; feitjes en wetenswaardigheden rondstrooiend alsof het niets kost. Een daklijst hier, een koepelvenster daar, hier woonde familie zusenzo en dit pand behoorde toe aan de schrijver Jacob van Looy. Hij luistert beleefd en kijkt tussendoor niet een keer op zijn telefoon.

Maar als je altijd praat, hoor je niets en daarom besloten we het gisteren het anders aan te pakken. Hij vertelt en ik luister. En warempel, een heel nieuw en onbekend Haarlem ontrolt zich voor mijn ogen. Mijn zoon vertelt over de jeugdzondes uit de tijd die achter hem ligt. Over de snackbars die onder de toonbank sigaretten aan 16-minners verkopen. Spoiler-alert: dat zijn er velen. De boze man die al vloekt als er een jongere in zijn gezichtsveld komt. Aardige mensen die limonade en mandarijnen uitdelen. Een café waar je als zestienjarige te gemakkelijk binnenkomt om een biertje te drinken. We wandelen door de Haarlemmer Hout en ik krijg uitleg waar de blowers en waar de alco’s zich bevonden en wat de onderlinge mores in het park zijn. Fascinerend vind ik het.

Gevaarloos inkijkje in de jeugdcultuur Ik zie meteen een heel nieuw verdienmodel voor me. In plaats van de toeristentochten van de VVV langs de gebruikelijke Haarlemse hoogtepunten, vragen we pubers om als stadsgids op te treden. Stadswandelingen worden op die manier een gevaarloos inkijkje in de jeugdcultuur voor deelnemers die zelf niet meer jong en hip zijn. Want niets is zo fnuikend als een volwassene die jongerentaal gaat spreken. Kijk eens naar de overheidscampagne #slimmerchillen = corona killen. (www.slimmerchillen.nl ) In sneltreinvaart is er een campagne opgetuigd. Met een website en Insta, Twitter en Tiktok. Lekker strak vormgegeven, met krachtige rode en zwarte letters. Helemaal into the doelgroep tot je het filmpje ziet waarin minister Ferd Grapperhaus de jongeren toespreekt. Met een serieuze blik in de camera rolt er een tekst uit zijn mond die waarschijnlijk door zijn afdeling communicatie is geschreven.


Doe je niet slimmer voor Tenenkrommend is niet het goede woord, maar een tikje ongemakkelijk is wel. Wees wijs en doe je niet slimmer, hipper, jonger of ouder voor dan je bent. Eerst luisteren, dan praten. Een motto voor iedereen die zijn omgeving wil begrijpen. Deze column is eerder gepubliceerd op Haerlems Bodem
Comments


bottom of page