top of page

Aan de rand van de dansvloer

Sommige woorden markeren een leeftijdsfase, schuifelen is daar een van. Net zoals bakvis. Ze horen bij elkaar in de leeftijdsfase die te boek staat als tussen tafellaken en servet, ook al zo’n term die onbruik is geraakt. Het was in 1979 dat ik op de Mavo de eerste klassenfeesten beleefde.

Met een te strakke spijkerbroek en nauwsluitend topje observeerden we de jongens aan de overkant. We deden alsof we ze geen blik waardig keurden terwijl we dansten met maniertjes die we kopieerden van de Dolly Dots. De avond vorderde, het licht dimde tot een flauw schijnsel, alleen de vloer was nog zichtbaar en de feestvierders bevonden zich aan de donkere randen in de schaduw.


Nog steeds met een fikse afstand Aan de overkant maakte de dapperste jongen zich los en beende met nauwelijks verhulde zenuwen naar het mooiste meisje aan de overkant. ‘Schuifelen?’ De diskjockey paste de muziek aan. ‘Angie’ zong Mick Jagger met klagelijke stem. Zij vleide omzichtig haar armen om zijn nek, hij omvatte haar bij de heupen. Met nog steeds een fikse afstand tussen hun lichamen wiegden ze zachtjes heen en weer. Nauwelijks een halve plaat later kwamen andere stelletjes op de dansvloer. Steeds dichter tegen elkaar aan, voorzichtig legde hij zijn hand op haar onderrug. Zodra die dreigde af te dwalen naar haar billen, pakte ze liefdevol doch gedecideerd zijn hand en plaatste die terug op de oorspronkelijke positie. Zij daarentegen, zij verstond de kunst om haar borsten eventjes tegen zijn smalle borstkas te vleien. Onschuldig, alsof er geen opzet in het spel was.


De stille in de hoek Omgeven door de rondzwervende hormonen en aangestoken door de feromonen van Fresh Up (hij) of Anais Anais (zij) dwaalden we gelukzalig een uurtje in de muzikale cocon op de dansvloer. Tot om half twaalf het licht aanging en je met verdwaasde blik rondkeek naar de jongens en meisjes die nog steeds langs de kant zaten. Muurbloempjes. Pas toen hij plaatjes ging draaien op de jeugdsoos, zag ik hem pas echt. Sommige dingen vergeet je nooit, sommige komen pas naar boven bij de eerste tonen van een lied This Charming Men, Morrisy. Deze is voor iedereen aan de rand van de dansvloer.

Comments


bottom of page