top of page

10 redenen waarom ik een blije Haarlemmer ben

Ik ben dol op Haarlem en wil er voor altijd blijven wonen. Oké, klein minpuntje: elke woning die nieuw op de huizenmarkt komt wordt verkocht aan Amsterdammers die het vervolgens van boven tot onder strippen en er visgraatparket en zwarte stalen kozijnen in plaatsen. Maar ik snap die Amsterdammers wel. Er zitten namelijk alleen maar voordelen aan Haarlem en de Haarlemmers. Ik zet ze voor je op rijtje.1. De rust

Een dagje Amsterdam is natuurlijk leuk, maar niets is fijner dan naar huis wandelen zonder klingelende trams en roekeloze taxi’s.

2. De natuur

De Bolwerken, Reinaldapark, de Haarlemmerhout, Caprera en de Wijngaardtuin, stuk voor stuk (straat-)pareltjes die qua natuur, diversiteit en aankleding niet onderdoen voor het Vondelpark, maar wel een stuk rustiger (én schoner) zijn.

3. Het buurtgevoel

Grote kans dat je je buurtjes links en rechts en aan de overkant kent. Dat de buurman jouw pakjes aanneemt. Of dat je een sleutel hebt van de buren zodat jij de katten eten kunt geven, en dat je straks – als het weer mogelijk is- een straatbarbecue organiseert. Niet te klef, maar toch dichtbij.

4. Bekende Haarlemmers

Hier kun je zomaar Roel van Velzen, Mart Smeets of Jacqueline Govaert tegenkomen. Uiteraard wonen er in Amsterdam nog veel meer bekende Nederlanders. Maar hé, dit zijn onze BN’ers! Kun je zomaar op de Grote Markt tegenkomen.

5. Verrassende musea

Het Teylersmuseum ken je natuurlijk al, net zoals het Frans Halsmuseum en het Museum Haarlem. Topmusea die de verwende toerist tevredenstellen en lang niet zo druk zijn als het Rijksmuseum in Amsterdam.

6. De natuur, deel 2

Haarlem ligt ingeklemd tussen het Spaarne en de duinen met daarachter de Noordzee. Boven ons vinden we het Noordzeekanaal en de weilanden en richting het zuiden de bollenvelden. Waar vind je nu op zo’n korte afstand zulke afwisselende landschappen? Nergens toch?

7. Het vertrouwen

Oké toegegeven, Haarlem is ook weer niet zo landelijk dat het verstandig is om de achterdeur van het slot te laten, maar er zijn nog plekken waar ze goed van vertrouwen zijn. Op de Elswoutslaan bijvoorbeeld. Daar kun je bij een onbemand stalletje verse eitjes kopen. Of bij de talloze minibiebjes waar je gratis een boek mag meenemen.

8. De skyline van een ‘big city

Kom je tegenwoordig vanaf de Schipholweg de stad inrijden, dan zie je aan je linkerhand woningen en bedrijfspanden met grootstedelijke allure. De hoge gebouwen en de strakke gevels bieden niet alleen veel Haarlemmers onderdak, met deze entree schudden we eindelijk de provinciaalse veren af.

9. Sport

Oei. Dit is wel een gevoelig puntje. Onze rood-blauwe leeuwen van HFC Haarlem sneefden al in de vorige eeuw jammerlijk, terwijl onze grote broer Ajax nog steeds hoge ogen in de voetbalcompetitie gooit. Gelukkig ging het sportpionier Pim Mulier niet alleen om het winnen maar ook om het meedoen.

10. Haarlemmers zijn lief en leuk

Niet alleen omdat ik er toevallig zelf eentje ben, maar opvallend veel Haarlemmers spannen zich in om deze stad levendig en aantrekkelijk te maken en te houden. De taalmaatjes, de mantelzorgers, de vrijwilligers, de fotografen en schrijvers van Haerlems Bodem…. Haarlem staat bol van de initiatieven en mensen die het voor ons allemaal een beetje leuker maken. Meer weten, Meedoen? Deze column is eerder verschenen op Haerlems Bodem

bottom of page